Het recht op contact met je kind is een belangrijk aspect van het ouderschap, vooral in situaties waar ouders niet samenleven. Beide ouders hebben het recht en de plicht om betrokken te zijn bij het leven van hun kind. Dit omvat het recht op contact, tenzij er specifieke redenen zijn die dit in de weg staan, zoals zorgen over de veiligheid van het kind.
In Nederland is het recht op contact met je kind vastgelegd in de wet. Het recht op contact met je kind geregeld in het Burgerlijk Wetboek (BW). Het belangrijkste wetsartikel dat hierop van toepassing is, is artikel 1:377a BW. Dit artikel stelt dat een kind recht heeft op contact met beide ouders, ook als zij niet samenleven.
Het is belangrijk om een zorg of omgangsregeling op te stellen, die voor beide ouders en het kind werkt. Dit kan in onderling overleg of met hulp van een mediator of advocaat. Het belangrijkste uitgangspunt is altijd het welzijn van het kind. De regeling moet hen de mogelijkheid bieden om een sterke band met beide ouders te onderhouden.
Als er problemen zijn met het contact of als de andere ouder niet meewerkt, kan het nodig zijn om juridische stappen te ondernemen. Dit kan inhouden dat U naar de rechter gaat om een omgangsregeling vast te laten stellen. Het verdient echter de voorkeur om er in onderling overleg uit te komen. Hier zijn enkele stappen en tips om dit op een vriendelijke en constructieve manier aan te pakken:
1. Communicatie: Praat openlijk met de andere ouder over de wensen en behoeften van zowel jullie als het kind. Probeer tot een gezamenlijke oplossing te komen.
2. Duidelijkheid: Zorg ervoor dat de contactregeling duidelijk en specifiek is. Dit omvat wanneer en hoe vaak de omgang plaatsvindt, en waar deze zal plaatsvinden.
3. Flexibiliteit: Wees bereid om flexibel te zijn. Soms kunnen er veranderingen in de planning nodig zijn, en het is belangrijk om hier samen uit te komen.
4. In het belang van het kind: Houd altijd het welzijn van het kind in gedachten. Probeer een regeling te maken die het beste is voor hun emotionele en sociale ontwikkeling.
5. Schriftelijke overeenkomst: Het kan nuttig zijn om de afspraken schriftelijk vast te leggen. Dit kan helpen om misverstanden in de toekomst te voorkomen. We noemen dit ook wel een Ouderschapsplan
6. Herziening: Houd er rekening mee dat de contactregeling in de toekomst mogelijk moet worden herzien, naarmate het kind ouder wordt en de omstandigheden veranderen.
Mocht toch juridische hulp nodig zijn dan kan Mr Sandra Kouwenhoven U adviseren over de contact/zorg/omgangsregeling.
Strafrecht, jeugdrecht, personen,- en familierecht
Dijkweg 69
2671 CW Naaldwijk
0174 - 64 34 42
info@kouwenhovenadvocaat.nl
© Kouwenhoven Advocatuur